2014: „Нощта срещу ноември“

Нощта срещу ноември

„Нощта срещу ноември“

През 2014, на 8 май, Валентин Попов-Вотан публикува първата си самостоятелна книга „Нощта срещу ноември“. Сборникът съдържа дванадесет разказа: ужаси, фантастика, фентъзи и магически реализъм, и бързо се превръща в любим на ъндърграунд обществеността, обожаваща т.нар. остросюжетна литература.

Разказите

Дванадесетте разказа в „Нощта срещу ноември“ на Валентин Попов-Вотан са:

 1. Бялата посестрима
 2. Художника и есента
 3. Лиан
 4. Новата страница на Белла
 5. Реката
 6. Стъклено момиче
 7. Свобода за живот
 8. Тебешир
 9. Зеленякът
 10. Нощта срещу 1 ноември
 11. Чаят на г-жа Бърнс
 12. Кучешка дупка

Знаете ли, че …

Сборникът „Нощта срещу ноември“ излиза на 8 май 2014 – точно на първия рожден ден на дъщерята на Валентин Попов-Вотан, Михаела.


Другите за „Нощта срещу ноември“

Покойният журналист, преводач и писател Адриан Лазаровски пише:

Независимо дали разполага сюжетите си в тривиалния градски пейзаж на София, сред суровата планинска пустош или на тайнствена планета от далечния космос, Валентин съумява да зареди кратката си проза с ударно количество фантазия, съспенс и драматизъм, приканвайки ни да пристъпим в един свят, където нещата рядко са такива, каквито изглеждат, а зад ъгъла хищно дебне неочакваната развръзка.

Българският писател и издател, носител на десетки значителни награди, Явор Цанев споделя:

Светове на реалност и фантазия, преливащи магично и мрачно един в друг. Определено добър дебют, от автор, който е разнообразен в търсенията си, а това обещава и бъдещи интересни четива. Очаквам продължението на „Кучешка дупка” – разказът, който ме срещна за първи път с Валентин Попов и който се оказа, че е началото на роман.

Българския писател и добър приятел на Вотан, Георги Връбчев казва:

Поели по неравния си житейски път, героите на Валентин Попов странстват из реалността, неусетно прекрачвайки в светове тайнствени и непознати, страховити и зловещи. Авторът умело превежда читателя из сенчестите кривини на съдбите им, за да отвори финалната порта на всеки от разказите си, зад която е стаена изненадата. Сборникът е чудесно четиво, бележещо началото на младия творчески път с магична светлина

Повече мнения от читатели за книгата можете да прочетете в страницата на „Нощта срещу ноември“ в goodreads: ТУК.

Публикации и награди

Два от разказите в „Нощта срещу ноември“ биват публикувани в единственото печатно списание за остросюжетна литература „Дракус“ на издателство „Gaiana Book&Art Studio“, съответно в брой 2 и брой 4 през 2014 г.

Снимка от представянето на Нощта срещу ноември

Валентин Попов-Вотан за книгата

Не знам как и защо реших, но за мен беше много важна датата, на която да излезе книгата. Исках и държах да е точно на 8.05., когато е рожденият ден на дъщеря ми. Преди това животът вече ме беше срещнал с невероятния писател Явор Цанев, с Георги Връбчев, с Адриан Лазаровски и още куп други добри приятели, които ме поощряваха в писането. Явор ми подаде ръка и аз се впуснах в приключението на литературата официално.

По това време Диана Петрова – редактор и мотиватор беше винаги до мен, сипеше критики и винаги ставаше на нейното (защото беше права). Подкрепяше ме в решенията ми, даваше съвети и идеи и се нае да организиране представянето, на което присъстваха приятели, колеги и други литературни творци. Благодаря, Ди! Липсват ми онези времена, да знаеш.

От сегашна гледна точка осъзнавам, че книгата е била леко наивна, разказите съм могъл да развия по-добре и да ги дообогатя, но знам и друго. Ако я нямаше „Нощта срещу ноември“, аз нямаше да съм същия. А и прочелите я нямаше да са същите!!!

Прочетете безплатно е-книгата от ТУК.

Leave a Reply

ВАЛЕНТИН ПОПОВ ПРЕДСТАВЯ
На 04.04.2014 от печат излезе "Нощта срещу ноември". За заявка: [contact-form-7 id="274" title="Popup"]