„Кало Змея“ – Милен Хальов

Кало Змея

Кой е Кало?

Кало (Калоян) е едно уж нормално момче, което е буйно, физически активно и интересуващо се от спорт. Но още с първите страници на романа става ясно, че всъщност не е така. Кало скача високо и е бърз като … ами да, като не човек. Защото Кало е змей!

Действие

И всичко си е наред в живота на малкото градче Румица. Кало се опитва да не разкрие свръхспособностите си пред другите, опитва се да овладее силите си, за да продължи нормалния си живот. Докато пристигат Йоана и сестра ѝ Рая, а Кало „хлътва“ по Йоана. А после всичко става каша и борба за оцеляване срещу могъщ враг. Кало трябва да се научи да управлява способностите си, за да противодейства и за да може да защити любимите хора, трябва да разкрие тайни и да се изправи срещу тях като мъж. Дали ще успее…?

Мнение

Четохме книгата заедно с дъщеря ми – аз чета една глава, тя ми чете следващата и така си подавахме щафетата. Факт е, че това е, може би най-добрата детска книга на български автор, която сме чели заедно с Михаела.
„Кало Змея“ си оспорва първото място със „Силвър“ на Явор Цанев. Книгата дори бих сравнил с „Хари Потър“, заради неспирното действие, завързания сюжет, лудите приключения, щипката „първа любов“, фантастичните същества, ърбан фентъзи елементите, фолклорните мотиви (които във втората част са още по-ярки и наситени), богато въображение и изобщо… Само си представете – 8 годишно момиченце и 40 годишен баща четат с еднакъв интерес книга.
Това не е ли мечта? Това не е ли признак за истинска литература?

Определено книгата се нарежда сред класики като „Чудното пътуване на Нилс Холгерсон през Швеция“, „Братята с лъвски сърца“, „Роня – дъщерята на разбойника“ и е кощунство да не я прочетете или да я дадетете на детето си да я прочете. Защото:

книгите и четенето развиват фантазията, творческото мислене и уменията за комуникация

Тук можете да прочетете ревюто, което написах за „Отвъд кориците“ – вестник, чийто редактор съм.

Leave a Reply

ВАЛЕНТИН ПОПОВ ПРЕДСТАВЯ
На 04.04.2014 от печат излезе "Нощта срещу ноември". За заявка: [contact-form-7 id="274" title="Popup"]