Новите будители

новите будители

Светът на неограничените възможности

Или къде пропадна света на неограничените възможности

Наричат САЩ Страната на неограничените възможности, защото … има място за всички, има образование за всички, има медицинска грижа за всички, има неразорана прерия, има ….., ами да – възможности. Съвсем отделна тема би била, ако тръгнем да разглеждаме на какво е построена тази държава, така че няма да обръщам внимание в тази статия на моралната страна на нещата.

Защото вече СВЕТЪТ е с неограничени възможности.

Светът на неограничените възможности

Настоящия свят е определено неограничен. Да, има граници, има визи за редица страни, ако искаш физически да ги посетиш, има вече и здравни и медицински изисквания (на тях също няма да обърна внимание), но като цяло светът е гостоприемен и достъпен.

Докато си стоите на дивана в хола, в някой краен софийски квартал или пък сте в родопско селце, можете да се разхождате с google street view в Исландия или в село Флорида, Мисури, където е роден Марк Твен.

Можете да работите за западноевропейска или американска компания от панелката си в Обеля. Защото интернет и световната дигитализация дават неограничени възможности за това. Разбира се ще ви плащат като на българин, е, малко повече, но определено няма да получавате немска заплата, например.

Но всичко е точно, защото ще можете да платите на Топлофилация, НЕК и производните ѝ, на софийска вода, на строителните фирми – обръчи на Фандъчка и т.н., и т.н. Ще можете да си осигурите съществуване.

Новите будители

Но с оглед на тази всемирна достъпност, интеграция и толерантност, реших да подиря новите будители, тъй като нашия празник наближава. И не се спирам пред граници, въпреки че ще започна от родните ширини.

Новите будители са life hackers.

Чудесни, изумителни, научно обосновани лайф хакове, които да улеснят живота ви. Потресаващо е до какви изконни истини са достигнали знайни и незнайки влогъри, ютюбъри, тиктокър, инстаграмъри, туитъри в проучване на това как работи отварачката за консерви, как да развием капачката на бутилка кола без да разлеем, как да счупим яйце, как да отделим черупките от счупено яйце, как да бръкнем с прахосмукачката в ъгъл…. Потресаващо е колко голяма аудитория имат….

Новите будители са поп фолк певиците/ певиците.

Те не са толкова нови, а вече са винтидж, но не се дават. Профилите на поп фолк изпълнителите са пълни с последователи, които въздишат, докато гледат идолите си да се разхождат в Бали или да отварят пакет с тоалетна хартия (продуктово позициониране).

Новите будители са Александра и Дани Петканови

Шокиращо или не, но след колебливото им участие в не-знам-кой по ред ВИП БРАДЪР, тяхната щастлива звезда изгря и те успешно я монетизираха. В момента Сашка има 497 хиляди последователи в Инстаграм, а сумите, които взима, за да рекламира някакви продукти, са такива, че спокойно средностатистически българин може да преживява цял месец (дори два) с една реклама.

Показателно за това е как, след НОСОВАТА им операция, в дует, нейде из Стамбул, всички новини, сайтове, социалки, се напълниха с превързаните им клюнове.

Без никой да се замисли, че тази реклама на ринопластика, ще подбуди десетки и стотици тийнейджъри да се втурнат към „новата мода“.

Същото се случи и продължава да се случва с обектите на д-р Енчев, чиято възраст продължава да пада.

Тъжно е, че хората, най-вече децата се доверяват на изкуствена реалност, която създава телевизията и интернет, и преценяват, че могат да сменят външния си вид, както дрехите в гардероба.

Новата будителка е Мис Тигрова

Абсолютен, реален пример за това как селско девойче с ограничен (да не кажа липсващ интелект) постига невероятна популярност и става известна с плоскоумието си и разголения си вид, който свободно демонстрира.

Това е мечтата на всяко девойче, родено и израснало в праха на селския площад, което вече попива новините и потъва в интернет: Стъпка 1 – ела в София, Стъпка 2 – лъсни се малко, за да станеш стриптизьорка, Стъпка – 3 бъди секс пчеличка, Стъпка 4 – събери пари за операция на гърдите (ако нямаш такива), Стъпка 5 – нещата вече потръгват от самосебе си. Единствено трябва да внимаваш да не попаднеш на надрусан клиент, които да ти свети маслото.

Новите будители са инфлуенсърите

Всъщност нищо не се е променило през годините. Завладяването на Америка, от която започнахме, постави законите. Защото още тогава Златната треска омагьосва хората и те се впускат в търсене на лесна печалба. В наши дни – gold digging е Instagram, Tik Tok и т.н. Ако успееш да създадеш достатъчно малоумно, провокативно, разкрепостено, предизвикателно съдържание, ще бъдеш популярен. Ще напипаш златната жила и ще се превърнеш в известно лице, което ще има пари и възможности.

ДЖАК ПОТ!

За съжаление цялата стойност, реална стойност от всички тези начинания, е НУЛА. Нищо и половина. Клипчета на танцуващи девойчета, сменящи дрехите; продукти, които ползва пайерка; нов нос, нови гърди, ново дупе, нови джуки; Всеки рекламира и всеки търси нови продукти, а компаниите не смогват да измислят нещо ново и иновативно, така че да задоволят консуматорското общество.

Новите будители са още много знайни и незнайни, които не съм обхванал в обзора си. Потресаващо е колко много от тях нямат представа, че има нещо извън социалните мрежи. Потресаващо е колко малко от стойностното и образователно съдържание намира публиката си в тези мрежи.

ТОП НОВ БУДИТЕЛ

Стига със сарказма. Един човек прави една от категориите, които дефинирах, за смях. И това е: Khaby Lame

Вижте едно негово видео и ще разберете защо го номинирам за БУДИТЕЛ!


Leave a Reply

ВАЛЕНТИН ПОПОВ ПРЕДСТАВЯ
На 04.04.2014 от печат излезе "Нощта срещу ноември". За заявка: [contact-form-7 id="274" title="Popup"]