Заспалите будители

заспалите будители

Заспалите будители

01.11 – Ден на народните будители.

Общобългарски празник, ознаменуващ делото на българските просветители, книжовници и революционери — будители на възраждащия се национален дух, стремеж към образование и книжовност.

wikipedia

Toва е, каквото се очаква да бъде един такъв светъл, по своя замисъл, празник. Но дали е така…

Наложи ми се да направя бързо проучване за личности от миналото и съвремието, родени в София. Това, което направих като сравнение е:

Преди 1890

Родените преди 1890 година са основно четници. Около 1830 година се появяват просветителни дейци, а съвсем близо заложената година вече има и актьори, режисьори, художници, композитори, писатели.

1890 – 1899

В периода 1890 до 1899 година преобладават юристи, поети, литературни и театрални критици, актьори, певци, инженери, писатели, музиканти, политици.

1900 – 1909

В периода 1900 до 1909 година – писатели, поети, актьори, учени (агрономи основно), политици, дипломати, художници, актьори, музиканти, философи, художници.

1910 – 1919

От 1910 до 1919 година преобладават музиканти, писатели, инженери, юристи и научни работници, вече по-тясно специализирани.

1920 – 1929

От 1920 до 1929 година са художници, политици, архитекти, цигулари, писатели, археолози, склуптури , композитори.

1930 – 1939

От 1930 до 1939 година – композитори, режисьори, художници, музиканти, певци, политици.

1940 – 1949

От 1940 до 1949 година – певци, поети, композитори, появяват се журналисти и футболисти (Гунди), преводачи, изкуствоведи, спортисти, писатели, музиканти.

1950 – 1959

От 1950 до 1959 година – политици, финансисти, юристи, икономисти, журналисти, художник! и др. единични представители на други сфери.

1960 – 1969

От 1960 до 1969 година преобладават – футболисти, спортисти, писатели, юристи и режисьори.

1970 – 1979

От 1970 до 1979 година – политици, актьори, футболисти, писатели, поети, певци, журналисти и спортисти.

След 1980

След 1980 година – най-много родени има: футболисти, други спортисти, един писател и един политик.

Чудесно знам, че това не е пълния списък от хора, които са родени в София в определен период от време. Че има много непосочени творци и деятели, но ако някой случайно влезе и погледне за ориентир, би останал шокиран от развиетието, което е претърпяло населението на столицата, която се води уж люлка на култура и просвета.

Държейки първенството по университети в България, не виждам онези имена, които бих искал да видя, онази интелектуална маса, която би могла да изведе родината от мрака на посттоталитаризма.

Досада

И е факт, че този прекрасен ден, който би трябвало да носи светлина в детски очи, да ни напомни на онези хора, които будно са посявали знание и просперитет, всъщност носи ДОСАДА!

Да, именно досада. Неприсъствен за учениците и за работещите в сферата на образованието, той дотяга на родителите на тези деца, защото отново трябва да търсят вариант някой да им гледа децата. Предизвиква реплики по отношение на „даскалите“ от типа: „Тия не се ли напочиваха?! Не стига, че работят по половин ден, не стига, че почиват три месеца в година, ами и все скатават по някой празник!“.

Тези родители, озлобени от сивото си ежедневие, посветено на „изкараване на хляба“, не си дават сметка, че имено тези учители са заместител на семейството, което в днешното забързано време липсва. Да, фукцията на учителя не е да е майка и баща, но той дава нагледния пример, който често в ежедневието липсва.

Липсва, защото бащата е до късно на работа или си носи работата вкъщи, или се прибира късно и „припада“ пред телевизора, неспособен да обърне внимание на детето си.

Липсва, защото майката тича след работа да пазарува, да готви, да изчисти и да изпере, да подготви всичко за следващия ден. В крайна сметка детето/ ученикът остава само.

Най-често със смартфон в ръка, където властват tik tok, facebook, instagram и различни приложения и игри, за които родителите дори нямат представа.

Денят на народните будители за децата най-често преминава в една дигитална реалност, която нито им носи знания, нито умения, нито пък дава възможност за зачитане на делото на онези първични будители, които честваме на датата.

Празникът се отбелязва ежегодно с факелни шествия на 1 ноември и е официален празник в Република България.

уикипедия

Нека Денят на св. Йоан Рилски да се превърне в Ден на народните будители, в празник на големите българи, за да събуди у младите здрав смисъл за съществуването и интерес към дейците на миналото ни.

Прокламацията за Деня на народните будители

Докога и написаното няма да съответства на реалността? Не съм чувал да се провеждат факелни шествия в наши дни, нито някой целенасочено да буди „здрав смисъл….“ на този ден.

А би било толкова лесно да се организира честване, което да е полезно за малки и големи, като конкурсни състезания, викторини, организирани посещения на музеи, разкази и лекции от учени, но съобразени с аудиторията и т.н., и т.н., защото държавата е тази, която разполага с инструментите и възможностите да регламентира един такъв светъл празник!

Кои са будителите?

„…тоя ден се превърне в култ на българския народен гений: отдавайки почит към паметта на народните будители, към ония, които като самоотвержени воини водиха българския народ в миналото към просвета, към свобода, към култура, да вдъхновим младежта чрез техните светли образи към народни и културни идеали.“

министър Стоян Омарчевски

Съвременни будители

Част от тях вие и децата ви срещате всеки ден, когато ги водите на училище.

Други се появяват по нискорейтингови класации на БНТ/ БНР.

Трети са тези, които с жест или поощтрение стимулират четенето на книги.

Четвърти са онези, които обогатяват духовния живот и дават на търесещия храна за размисъл.

Пети не сте и чували, но те работят и се грижат за културата спрямо своите възможности, често за своя сметка и за свой ущърб.

И всъщност е толкова жалко, че в тези години, когато информацията и знанието са толкова достъпни, тези лица остават в сянката на „продукции“, чиято цел е единствено финансов приход, без оглед на това до какви „увреди“ ще доведе.

Бъдете будни, за да бъдете. За да се съхраните. За да сте реални.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

ВАЛЕНТИН ПОПОВ ПРЕДСТАВЯ
На 04.04.2014 от печат излезе "Нощта срещу ноември". За заявка: [contact-form-7 id="274" title="Popup"]