Професия хейтър

хейтър

Професия хейтър


Определение


Хейтър, в контекста на интеренет, е потребител, който се изказва негативно, злобно, арогантно по теми и въпроси, които са извън неговите компетенции.
В “Дойче веле” определят хейтърите като:

“потребителите, които оставя след себе си дълбока, кална бразда от омраза”.


Думата “хейтър” идва от английската hate – омраза.


Българските грамар-нацита сигурно използват думата “(о)мразители”, но това е друга тема на статия, по която все още не съм подготвен.

В интернет пространството различни потребители дават своя дефиниция за “хейтър”:


“Човек, който слуша нахаресвана от другите музика. Аз съм хейтър.”

потребител с ник Бейби

“(жарг.) (чужд.) човек, който не може да бъде щастлив от успехите на другите”

потребител с ник Българин

“чужд. Англ.) човек, който мрази едно, няколко неща или всичко около себе си. Може да има както точно значение, така и иронично. Българският език все още не притежава официално такава дума – съществително, която ясно да изразява „хейтър“. Близки до „хейтър“ са, и биха могли да бъдат думите „омразец“, „омразник“ и „мразяч“, но никоя от тях не фигурира официално в българските речници. „Мразител“ фигурира, но тя не изразява съвсем точно смисъла, заложен в чуждицата „хейтър“.”

Потребител с ник SP Diplomata

“(чужд. Англ) ненавистник, мразител; злобар Така от предаването узнахме колко голям ненавистник на социализма и социалистите е бил дядо Вазов… И това означава, че «ненавистници ме проклинат целия ден». Кастро – бандит, шумкар, безбожник в расо на младини, спонсор на международния тероризън, идеолог на чугунарията, мразител на модерния свят.”

Потребител с ник meleager

Литературен хейтър

Както всяка една област, литературата не е пожалена от намесата на т.нар. Хейтъри, които изразяват гръмогласно своите виждания, мнение, винаги необосновано и винаги, използвайки обидни квалификации. Най-често могат да бъдат забелязани в Goodreads, въпреки че живуркат основно във фейсбук, където обаче пазят (в повечето случаи) дипломатична, привидна неангажираност.


Те са горди хора, които имат своя реален живот, но когато се намерят в уюта на специализираната платформа Goodreads, където целта е да намериш препоръки за четиво, което би ти допаднало, да напишеш отзив или да дадеш оценка на прочетена книга, с което да подпомогнеш на другите читатели в избора им на следващо четиво, изпадат в безпринципна и необяснима злобна функция.

Еманацията им в реализацията на собственото егомразие се изразява в поставяне на оценки 1 звезда (най-ниската възможна) без дори да са прочели книгата, която оценяват. Техния довод в този случай е: “Аз тоя го знам, не може да пише”. Втори довод е: “Тоя жанр е много тъп и книгата е тъпа!”. Трети довод е: “Аз съм написал по-хубава книга от тоя, а никой не я е издал. Т’ва е, защото ХХ е връзкар!” (това е, когато хейтърът, чакалеещ из книгите е и писател). Повече доводи няма. За хейтърът е важно да изрази липсата си на позиция, мнения и знание, така че за никого да не остане съмнение колко точно струва като човек. И се справя прекрасно в това си начинание. Със същия успех може да хвърля фекалии срещу вентилатор. Но хейтърът не осъзнава, че лайната се връщат обратно към него и го цапат, а мисли, че публиката хвърля розови (листа от роза) листа по него в знак на умствения му триумф над нещастния обект на непредизвиканата атака.

Как да се справим с литературните хейтъри?

  • Тотален игнор. Хейтърът храни егото и негативизма си от реакциите на околните към неговите писания. Той е като вампир, затова го оставете гладен. Игнорирайте го и не му обръщайте никакво внимание. Все едно го няма. Все едно не съществува. И това е така – реално съществуването му е тотално безсмислено.
  • Тотален игнор. Хейтърът цели да привлече внимание върху себе си. Когато не го направите, вие го оставяте да виси в безтегловност в собственото си съществуване, което е, както написах в точка 1, тотално безсмислено.
  • Тотален игнор.Хейтърът всъщност ви прави услуга, защото всеки нормален читател и потребител на Goodreads, се отвращава от помията и злобата, които се изливат. И всъщност хейтърът постига двоен ефект във ваша полза – прави ви реклама и отсява публиката, която ще обърне внимание на книгата ви.

Безсмислието на литературния хейт

Хейтърът няма да прочете книгата ви и няма да публикува критическо обосновано ревю или рецензия, а ще изгуби двойно повече време, за да събере информация за Вас или за книгата Ви, която, според него е, дискредитираща. Хейтърът сам по себе си не познава думата успех и никога не е правил нещо смислено и успешно. Това определя жалкото му съществуване, в което се редува безкрайно и неконтролируемо злобеене и наливане с алкохол, докато плаче безутешно, когато е сам. Защото той осъзнава, че е едно нищо и никакво тролче, което не може да навреди на никого, че не може да придобие личностна значимост, сеейки змии и гущери.


Хейтърът мрази себе си и затова изкарва най-черното от сърцето си, за да го мята по другите, но тогава се включва онзи вентилатор, за който писах по-горе.
Хейтърът е неспособен да съзидава. Той може само да разрушава… себе си. Деструктивната болест “хейтърство” би трябвало да бъде в списъка на СЗО.

Не забравяйте, че единствения вариант за справяне с хейтърите в Goodreads е IGNORE! A във Facebook – BLOCK!

Leave a Reply

ВАЛЕНТИН ПОПОВ ПРЕДСТАВЯ
На 04.04.2014 от печат излезе "Нощта срещу ноември". За заявка: [contact-form-7 id="274" title="Popup"]