Десантът на книгата в Русе

Десантът на книгата в Русе

От 17.09 до 19.09.2021 година се проведе за втори път в своята история „Десант на книгата“ в прекрасния град на река Дунав – Русе. За разлика от този, койтo се проведе през 2019 в двора на Военния клуб, този път изложителите бяха разположени в центъра на града, на площад „Свобода“ точно срещу хотел „Дунав плаза“. В двадесетина къщички бяха разположение различни издателства и независими автори. Съпътстваща програма гарантираше „ефирно“ време на всеки участник, така че да се представи пред публиката, която проявява интерес към съвременната българска литература.

ЛитДиЗайн

Издателството, което управлявам – LitDeSign, беше разположено в къщичка 12 заедно с даровитата остросюжетна писателка Анна Гюрова. Тя наскоро издаде своята втора самостоятелна книга „Градът на статуите“. Пътищата ни отново се кръстосаха след като през 2017 година заедно представихме книгите си „Градът на скелетите“ и моята „Ангелите нямат криле“.

Дебют на Вера Недялкова

Авторът Вера Недялкова, която направи в ЛитДизайн своя дебют като писател със своята вълшебна приказка „Феята Пелота и омагьосаните хора“ също гостува при нас, а в събота от 16:30 ч. представи кратка драматизация по книгата си с участието на своите прекрасни дъщери-близначки.

Гала-вечер

След уморителния съботен ден организаторите от русенския клуб „Мечтание“, които са основен отговорник за чудесното събитие заедно с Дамски писателски клуб „Фортуна“, бяха предвидили официална гала-вечер за участниците в култовото русенско заведение Roger’s. В неформална обстановка можехме да споделим впечатления и надежди за бъдещото, а малките да поиграят преди и след вкусната вечеря.

Кратък анализа

Разкошното събитие „Десант на книгата“ е точно това, от което има нужда Русе. Глътка свеж въздух култура, гарниран с чудесна музика и модерни съвременни автори, дошли от различни краища на България. Още повече, че такова събитие от такъв характер не е познато по тамошните ширини, а организацията му е сложна и отговорна задача, която в останалата част от България се изпълнява от мастита организация, каквато е АБК. Русе няма своя Панаир на книгата, няма своя Алея на книгата, а в неформални разговори останах с впечатлението, че местните книжари също не са особено подготвени да посъветват читателите. Затова „Десант на книгата“ заема онова място, което с години е оставено празно и незаето. Дава на русенци възможността да се срещнат със съвременната литература – поезия и проза, да получат книга с автограф, да попият неофициална информация за книжния свят и да помогнат на участниците с обратна връзка за това какво им липсва, за да можем всички заедно да израстваме, да се развиваме и да виждаме по-надалеч.

„Десант на книгата“ ще има и догодина, така че срещите с колеги и приятели отново ще продължат.

Благодарности

Благодаря на приятелите от ДПК „Фортуна“, на мечтателите от клуб „Мечтание“, на Полина Лъвчиева, на Ana Drag, на Младен Минев, на Нели Цветкова, на Цветелина Георгиева, на …изобщо на всички, които са замесени в този празник на културата и изкуството.

Leave a Reply

ВАЛЕНТИН ПОПОВ ПРЕДСТАВЯ
На 04.04.2014 от печат излезе "Нощта срещу ноември". За заявка: [contact-form-7 id="274" title="Popup"]