Радица Божилова чете „На лов за гущери“ от Валентин Попов – Вотан

Радица Божилова

Радица Божилова е поет и направи първите си крачки в прозата съвсем скоро (в нейната фейсбук страница можете да прочетете разказа ѝ), учи фармация и чете класици. Този път тя няма да чете класик, а моя разказ „На лов за гущери“.

Ето и как Радица се представя:
„Казвам се Радица Божилова, родена съм на 13 януари 2000 година в Босилеград, Западните покрайнини, Сърбия. В момента съм студентка по Фармация в МУ-София.

От много малка обичам да пиша, да чета и да декламирам стихове. В града ми почти не минаваше представление без да се включа да рецитирам стихове на Вапцаров, Вазов или Славейков. С времето почнах да чета и мои произведения. Първите ми публикации на стихове бяха почнали още от трети клас във вестник „Другарче“, а там беше и първата ми награда. По-късно почнах да публикувам и в редица вестници в родния ми град: Братство, Бюлетин, Глас Прес; и във вестник Визия – Цариброд. Една-две години бях колумнист в списание Глас Прес. Мои стихове са публикувани в електронното списание „Литературен свят“ и в клуба „Отвъд кориците“. Член съм на Асоциацията на младите български писатели.

Участвала съм в много национални и международни литературни конкурси, където съм печелила ред награди, някои от които са: награда „Poesia dei Popoli in Memoria di Alfredo Pirola“ (Поезия на народите – в памет на Алфредо Пирола) със стихотворението „Вертиго“, преведено на италиански и в последствие включено в „Антология на наградените“ на международния конкурс „Млади и поезия“ в Италия; първо място на конкурса „Аз съм българче“ в Тимишоара, Румъния; трето място на Международния конкурс „Заедно в XXI век“; трето място в националния л-рен конкурс „Земята наш дом“ и много други.

През 2018 година по проект на библиотека „Христо Ботев“ община Босилеград, излиза първата ми книжка със събрани стихове и разкази „Ирис“, която бива отпечатана в тираж от 100 бройки, по-късно раздадени на близки, почитатели и на няколко библиотеки в Сърбия и България.

Че обичам сцената, окончателно се уверих, когато през 2018 и 2019 година се съгласих да бъда водеща на Международния фолклорен фестивал „Босилеградско краище пее и танцува“, което преживяване беше изключително приятно и полезно за понататъшното ми развитие.

Имам страница в Инстаграм и Фейсбук, където можете да се докоснете до моето творчество, което се състои от поезия, проза и прочити, както на мои, така и на съвременни и култови български и чуждестранни произведения. Освен озвучаване, правя и филмчета към стихотворенията, които също може да видите на посочените страници и в YouTube канала ми:

Линк към канала ми в YouTube: https://www.youtube.com/watch?v=-ZUWAoqJ2_Y&list=PL1f7jw6bnDuOJxLfZzpO_bMhN9A1WaDx7&index=5

Линк към страницата ми във Facebook: https://www.facebook.com/bozilovaradica

Линк към страницата ми в Instagram: https://www.instagram.com/radica.poetry/

Можете да я последвате и наслаждавате на творчеството ѝ, защото младите хора имат голяма нужда от подкрепата на публиката.

А ето и линк към видеото: „На лов за гущери“, прочетен от Радица Божилова!

Leave a Reply

ВАЛЕНТИН ПОПОВ ПРЕДСТАВЯ
На 04.04.2014 от печат излезе "Нощта срещу ноември". За заявка: [contact-form-7 id="274" title="Popup"]