„Роуз и изгубената принцеса“ от Холи Уеб

Срещата ни (на мен и дъщеря ми) с Холи Уеб беше случайна. Ако не ме лъже паметта, попаднахме на нейна книга, когато се ровехме в детската секция в книжарница Сиела Витоша. Но, убийте ме, не помня коя точно книга купихме тогава.

Холи Уеб е изключително продуктивна британска авторка на детски книги. Според wikipedia има издадени 130 книги, което си е УАУ, въпреки че…специално историите за животни са писани сякаш под калъп. Има изградена структура, която само в определени моменти е флуидна, сменят се героите, ситуацията, конфликта и ето нова книга. Това е един вид критика от моя страна, но от друга страна дъщеря ми слуша и чете с интерес тези приключения. Така че нека не обръщаме внимание на начина на постройка на романите.

Авторката е родена през 1976 година в Лондон. Има три деца и котка, което обяснява доста често срещания в книгите ѝ персонаж „котка“. Любопитно е, че е в ТОП 10 на детските автори в Русия за 2016 година, а книгите ѝ са превеждани на 31 езика.

Серията за животни е изключително популярна в цял свят и таргетира децата от 6 до 10 години, като според мен долната граница може да се свали спокойно с две години, а горната няма да коментирам – на мен също ми беше интересно да чета за приключенията на героите на Уеб.

„Роуз и изгубената принцеса“ е третата книга от тази серия, но така се случи, че започнахме с нея. Вече бях запознат с животниските книги на авторката, така че тук бях изненадан. Тотално различен сетинг и идея. Момичето Роуз, което е израстнало в сиропиталище, е прислужничка в дома на придворния магьосник на краля и читакува при него. Но хората се страхуват от магията. Още повече, че е твърде рано, а вали упорит сняг, за който се говори, че е дело на магьосник. Обикновените хора са настръхнали и животът на Роуз не е лесен сред другите прислужници, които разкриват, че и тя владее магичното изкуство. Освен това изчезва и принцесата. После се появява. А после пак изчезва точно преди празник, който е изключително важен за двете съседни кралства.

Повече няма да разкривам от сюжетът, но определено е интересен и тотално различен от тези в предните книги, които сме чели.

Романът е насочен повече за деца над 8-9 години и в ранна тийнеджърска възраст, но би бил интересен и на по-малки читатели.

А сега на нощното шкафче ни очаква „Роуз и къщата на магьосника“. А книгите за даровитото дете, препоръчвам на всички будни и любопитни читатели.

Leave a Reply

ВАЛЕНТИН ПОПОВ ПРЕДСТАВЯ
На 04.04.2014 от печат излезе "Нощта срещу ноември". За заявка: [contact-form-7 id="274" title="Popup"]