„Рики-Тики-Тави“ – Ръдиард Киплинг

Ръдиард Киплинг

Ръдиард Киплинг ми е един от любимите автори, който срещнах много отдавна, когато прочетох неговата „Книга за джунглата“. Авторът не е само популярен с детско-юношеска литература, но с стихосбирките си и разказите за възрастните. Роден в интересни и динамични години, той обикаля почти цял свят – от Индия и Мумбай, където е роден, до Япония, Австралия, Нова Зеландия, Америка, до Великобритания, където учи, и където намира последен покой на 70-годишна възраст.

Книга за джунглата

Безспорно „Книга за джунглата“ е най-известното му и популярно произведение, а част от нея първоначално е била и историята за Рики-Тики-Тави. Издадена като самостоятелна книга от „Лабиринт“ и илюстрована от Робърт Ингпен (носител на най-високото отличие за детска литература, златния медал „Андерсен“), книгата попадна при мен и дъщеря ми назаем от една приятелка. Дочака реда си, защото бяхме започнали да четем „Роуз и изгубената принцеса“ на Холи Уеб и „Чернишка“ на Емилиян Станев, и след това за две вечери я прочетохме.

Рики-Тики-Тави

Рики-Тики-Тави е една млада мангуста, която намира своя дом при семейство в Индия и израства срещайки двойка кобри и други обитатели на къщата и двора. Борбата за любовта на хората, инстинктивната вражда между мангустите и змиите, са в основата на тази чудна приказка дошла през вековете при нас. Изключително увлекателна история, която държа в напрежение дъщеря ми, докато стигнахме до края. А в края е „Песента на Дарзи“ – едно малко глупава птица, чиято съпруга обаче помага на Рики-Тики-Тави.

За четене

Освен разкошната история, която добре кореспондира, макар и да е доста различна, с „Чернишка“, прекрасните, живи илюстрации, приказката събуди и интересни въпроси в дъщеря ми за Индия, континентите, какви животни има там и т.н., и т.н., добре че имаме енциклопедии, защото самият аз нямам отговори на всичко, което детската главица може да роди под формата на питане 🙂

Определено препоръчвам книгата за всички деца от 4-5 години до …. 109 години. На самия мен ми беше интересно! 🙂

Leave a Reply

ВАЛЕНТИН ПОПОВ ПРЕДСТАВЯ
На 04.04.2014 от печат излезе "Нощта срещу ноември". За заявка: [contact-form-7 id="274" title="Popup"]