„Уравнението на Джейми Дрейк“ – Кристофър Едж

Кристофър Едж е британски автор на детска литература, носител на много награди и преведен на повече от двадесет езика. Израснал е в Манчестър, където повечето си време е прекарвал в библиотеките, а понастоящем живее в Глостършър. На българските читатели е известен с книгите си „Как да пишем страхотни истории“, „Как да станеш страхотен автор“, „Другите светове на Алби Брайт“ и „Уравнението на Джейми Дрейк“.

Всъщност уравнението е не толкова математически термин в книгата, колкото метафора за живота и трудностите, които ни понася. Преди да посегна към книгата, за да я четем с малката ми дъщеря, изпитвах известни притеснения, тъй като е в издателство „Софт Прес“ са я анонсирали като подходяща за 13+ години, но лека полека с всеки изминал ред, се успокоявах, че дори и да има моменти, които ще останат неясни на едно седем годишно момиченце, то историята е толкова завладяваща и интересна, че вниманието ѝ бе приковано.
Разбира се, в книгата има и математика, има и физика, но има и космос, звезди, телескопи, планети и вселени, космонавти и извънземни – все неща, които са прелюбопитни на децата. Покрай нея възникнаха и допълнителни въпроси, които разяснявахме в движение, което за мен бе радостно, тъй като тази книга не бе само художествено четиво, а и своеобразна космическа енциклопедия, както и книга, засягаща проблемите в отношенията между родителите, родител-дете, училище-дете и между хората, намесени в цялото действие. Няма да разкривам сюжета, но „Уравнението на Джейми Дрейк“ би трябвало да е любопитна история, която да събуди интереса на всяко дете, не само към литературата, но и към онова, което е отвъд нашия свят, да го накара да вдигне очи към звездите и да мечтае. А Джейми е едно обикновено дете с необикновен баща, който е космонавт и заминава на мисия. Докато г-н Дрейк се носи на Международната космическа станция (МКС), синът му открива обсерватория с телескоп насочен към звездите и един учен, който „нелегално“ наблюдава космоса и мечтае да се свърже с извънземен разум. Многообещаващо, нали?
Безспорно след някоя и друга година книгата ще бъде прочетена отново, този път самостоятелно от дъщеря ми, за да си изясни нови отговори, както и за да си зададе нови въпроси за устройството на вселената, сложните взаимоотношения и животът, който поднася различни ситуации, с които трябва да се справим.

Преводач: Александър Маринов
Страници: 192
Дата на издаване: 27.02.2020
ISBN: 9786191515271
Размер: 130×200
Тегло: 0.225 кг

Leave a Reply

ВАЛЕНТИН ПОПОВ ПРЕДСТАВЯ
На 04.04.2014 от печат излезе "Нощта срещу ноември". За заявка: [contact-form-7 id="274" title="Popup"]