„Жега“ – Ричард Касъл

Години след като приключи един от любимите си сериали ever, а именно „Касъл“, се заех и с книгите. Редица са спекулациите кой или кои стоят зад името Касъл, но до момента не ми е попадала достоверна информация. Реално самият образ на Касъл е зает от сериала – автор на трилъри, който с многото си връзки и познанства, успява да си уреди място в NYPD, където е закачен за детектив Кейт Бекет и екипа ѝ, за да научи повече за работата на полицията на терен и романите му да звучат достоверно. В сериала на ABC освен криминалния случай, различен във всеки епизод, върви и нишката на възникнали любовни чувства между ексцентричния добряк с невероятно чувство за хумор – Касъл и криещата жестока история зад гърба си, корава, но красива Кейт Бекет, която с тънка ирония измъчва влюбения писател. В сериала героя на Касъл от романите му е Ники Хийт, в чиито образ описва Кейт Бекет. В романа „Жега“ главен детектив е Ники Хийт, а прикрепен към нея е световноизвестния журналист Руук. Изключително любопитно оплитане на две имагинерности – сериална и литературна. Така или иначе сериалът наистина си заслужава, ако обичате криминалните истории и хумористични моменти (а и имате черно чувство за хумор). Любопитно е и, че според създателите на сериала, авторът, който се крие за псевдонима Ричард Касъл, е участвал в епизодите. Сред епизодичните роли са се изявявали Майкъл Конъли, Джеймс Патерсън, Стивън Канел и Денис Лихейн. Но нека се върнем на книгата.
В интерес на истината четенето започна трудно. Първите петдесетина страници на „Жега“ (“Heat wave”, 2009) ми бяха истинско мъчение, но след това сякаш писателят изведнъж се отпуши и историята ме завъртя. Действието е напрегнато, случаят заплетен, а Ники Хийт чаровна, но смъртоносна. Руук в началото е представен малко странно, но с напредването на страниците се намества в онзи лековато-добродушен образ, с който съм свикнал от сериала. Не липсват и тънките закачки между двамата главни герои, чувството за хумор на журналиста, образите на двамата детектива от екипа на Ники и др.
Крупен бизнесмен пада през перилата и умира. Убийство ли е? Какво е финансовото му състояние? Кой има мотив да извърши такова престъпление? Кражба на картини от частната му колекция допълнително заплита възела. Но Ники е там с двамата си помощници, както и Руук – досадния, завиращ си навсякъде носа, изпълнен с налудни идеи журналист.
От серията „Ники Хийт“, „Жега“ е първата книга. Останалите от поредицата са: „Убийствена жега“ (2010), „Адска жега“ (2011), „Ледена жега“ (2012), „Смъртоносна жега“ (2013), „Свирепа жега“ (2014), „Влудяваща жега“ (2015), „Ужасяваща жега“ (2016) и „Буреносна жега“ (2017).
Още шест романа са издадени от серията „Дерик Сторм“. Така че, ако обичате криминални загадки, свежо написани истории, които се четат леко и бързо, Ники Хийт и „Жега“ – та са точно като за вас.

П.П. Според мен няма начин Касъл да е Майкъл Конъли.

Leave a Reply

ВАЛЕНТИН ПОПОВ ПРЕДСТАВЯ
На 04.04.2014 от печат излезе "Нощта срещу ноември". За заявка: [contact-form-7 id="274" title="Popup"]