„Дракончето с шоколадово сърце“ – Стефани Бърджес

В интерес на истината мина доста време, докато се реша да купя книгата на дъщеря ми и да я прочетем заедно. Няколко пъти, в посещенията ми на Сиела Витоша, се забутвах в детската секция и няколко пъти хващах книгата и я разглеждах, но нито корицата ме грабваше, за да я купя, нито анотацията на гърба ѝ, ме крещеше „Ще е мега яко приключение“. В крайна сметка, понеже се познавам, реших да я взема и, или да се ядосам, че съм си загубил времето, или да си кажа „Имало е за какво да е финалист за наградата „Локус“.

Първо искам да споделя, че това е един рядко срещан, четивен и разумен превод. Не усетих никакви логически издънки, неадекватно-използвани думи или куцо конструирани изречения. Така че поздравления за Преслава Колева.
Второ – Стефани Бърджис дава начало на трилогия с „Дракончето….“ и това е чудесно, защото….
Трето – историята ми звучеше като блудкава индийска боза, в която става въпрос за някакво странно действие и комбиниране на дракони и шоколад. WTF?! си помислих, но разтворих книгата. Не съжалявам. Наистина книгата е страхотна, защото показва пътя на дракончето Авантюрин, което бива превърнато в човешко момиче (а драконите и хората не са приятели) и то намира своето призвание. Бори се за него със зъби и нокти и се старае да заеме мястото, което смята, че е нейно. В приключенията ѝ помагат още няколко героя – Силке, която познава всичко и всеки в града, Марина – великолепна шоколатиерка и още няколко второстепенни герои. Разбира се, разказа за момичето Авантюрин и нейните премеждия не е само за това, че трябва да преследваш целите си, но и за това, че съдбата понякога може да ти поднесе най-долна и гнусна изненада, но това не бива да те отчайва, ако си уверен в своята правда и си достоен.

Изключително съм доволен, че книгата хареса не само на мен, но и на седем годишната ми дъщеря, и че се превърна в една от любимите ѝ книги, които сме чели (а те не са малко). Още по-доволен съм, че ще има още две книги от тази поредица, но засега само аз знам това, защото не искам да я разочаровам, ако издателство Ибис реши да не превежеда и пуска на пазара другите произведения.

Ако се чудите дали книгата е подходяща за вашето дете, не се колебайте, а побързайте да пуснете магията на шоколада и драконите у дома си.

Leave a Reply

ВАЛЕНТИН ПОПОВ ПРЕДСТАВЯ
На 04.04.2014 от печат излезе "Нощта срещу ноември". За заявка: [contact-form-7 id="274" title="Popup"]