24 МАЙ – ДЕН НА БЪЛГАРСКАТА ПРОСВЕТА И КУЛТУРА И НА СЛАВЯНСКАТА ПИСМЕНОСТ

Роден съм в Плевен на улицата, която свързва Медицинския университет със сградата на общината. Помня я, когато беше павирана, а в средата ѝ имаше остров и огромни тополи. А после я ремонтираха – отрязаха всички дърветата и я асфалтираха. Сега от общината се вижда Университета, но не се вижда културата и изкуството. Тази улица се казва „Св. Св. Кирил и Методий“. Малко по-надолу по нея преди няколко години, в една градинка направиха паметника на Солунските братя, където всяка година на тази дата се поднасят цветя. Още по-надолу е Съдебната палата, на чиято стена беше барелефа на създателите на глаголицата. Когато не беше поставен паметника, а имаше само барелеф, ученици се събираха под строй и поднасяха цветя. Сега се събират само общинари, дейци на изкуството и културата и някои случайни минувачи. От малък знаех къде живея, знаех и кои са митичните хора, на които е кръстена улицата ни.  
глаголица
Какво честваме на 24 май? Попитайте децата си, ако не знаят им издекламирайте „Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост“, а после им разкажете за премеждията на Кирил и Методий. Константин-Кирил Философ и Методий са родени в Солун в семейство на висш византийски сановник и майка славянка. Методий, по-възрастният от двамата, е управител на област, населена със славяни, а Константин завършва Магнаурската школа, където изучава изкуства, граматика, поезия, диалектика, риторика, аритметика, астрономия и др. Започва работа в патриаршеската библиотека в църквата „Св. София“, както и става преподавател в Магнаурската школа, където проявява блестящите си ораторски и философски умения. Изпратен е в Багдадския халифат на духовна мисия при арабите (сарацините). Към 855 година в манастира Полихрон, двамата братя създават глаголицата – славянската азбука, която се основава на солунското българско наречие. Започват да превеждат свещените книги. Следват мисии на Кримския полуостров при хазарите, при аланите, във Великоморавия, в Блатненското княжество и т.н. Навсякъде те превеждат книги на новата азбука. Във Венеция са обвинени за нарушаване на триезичната догма – латински, гръцки и иврит – „свещени езици“, на които единствено се проповядва до този момент. На този упрек Кирил отговаря така: „Бог не изпраща ли дъжд еднакво за всички? Също тъй слънцето не свети ли на всички? И не дишаме ли еднакво всички въздух? И как вие не се срамувате, като признавате само три езика и като повелявате, щото всички други народи и племена – да бъдат слепи и глухи? Пояснете ми, Бога за безсилен ли смятате, та Той не може да даде (всичко това), или за завистлив, та не желае?“ Безспорната им победа в тази беседа, води до приемането им от папа Адриан II през 867 година, който освещава славянските книги и дори е отслужена литургия на славянски език. След една година в Рим, обаче Кирил се разболява, оттегля се в манастир, където умира през 869 година. Делото продължава Методий, който до смъртта си е архиепископ в Среден Дунав и Панония, Великоморавия. Завършва превода на Библията и издъхва през 885 година. Делото им е не само просветителско. Те са символ на еманципацията, доказвайки, че всеки канон може да бъде преборен, стига да е за доброто на хората, да спомага разбирането на света и израстването на духа, така че да се постигне единение и прогрес. Над 400 000 000 души по света говорят славянски език в наши дни. Благодарение на делото на братята, тяхната идентичност, богатство, култура са съхранени през вековете. Това е празник не само на културата, просветата и писмеността, а и на  духовното извисяване, стремежа към усъвършенстване, стремежа към знания и наука.

Някои факти, които може и да не сте чували:

  1. Знаете ли, че на 31.12.1980 година папа Йоан Павел II обявява Св. Св. Кирил и Методий за покровители на Европа?
  2. Знаете ли, че Празника на славянската писменост, бълграската просвета и култура е най-дълго чествания празник в близката ни история?
  3. Знаете ли, че празникът Свети Седмочисленици, които се чества на 27 юли, е на Кирил и Методий и на техните първи петима ученици: Климент, Наум, Ангеларий, Горазд и Сава?
  4. Знаете ли, че няма електронно устройство, което да не може да се кирилизира. Това, че сте в Австралия, САЩ или Патагония не е извинение да пишете „4estit praznik balgari”?!

Солунските братя

Азбука мила кой с любов дари ни? Кой ни даде сила в робските години? В нощите тирански мрака кои пробуди? Кой рода славянски с писменост събуди? Кой към светлината тръгна да ни води? Солунските братя Кирил и Методий! Георги Авгарски  

ЧЕСТИТ 24 МАЙ – ДЕН НА БЪЛГАРСКАТА ПРОСВЕТА И КУЛТУРА И НА СЛАВЯНСКАТА ПИСМЕНОСТ!!!

 

Leave a Reply

ВАЛЕНТИН ПОПОВ ПРЕДСТАВЯ
На 04.04.2014 от печат излезе "Нощта срещу ноември". За заявка: [contact-form-7 id="274" title="Popup"]