Равносметка 2018

Ето че дойде време, малко преди Коледа, да се обърна назад и да видя сам за себе си какво съм постигнал, как съм вървял, накъде, колко съм падал и колко съм ставал, кой е бил до мен, кой не е бил….

Равносметка 2018

Годината започна с участието ми в конкурса на списание „Сборище на трубадури“ в памет на Агоп Мелконян и публикуване на разказа ми „Убежище“, януари 2018 година. Следват три публикации в е-вестника „Отвъд кориците“, където място намериха разказите „Художникът и есента“, „Истории от автобуса. Майка.“ и „Твоето желание е и мое“ (публикуван в три последователни броя).

Бял свят видя и „Девширме време“, награден през 2017 година разказ от конкурса „Изящно перо“ на Салон за българската култура и духовност. Самият сборник „Изящно перо 2017“ излезе септември 2018 и бе представен пред широката публика в КБЖ.

Старо мое интервю дадено на Кристина Митева излезе в специална книга „Един от нас споделя“ от издателство „Либра Скорп“.

Също така разказът ми „Миг от вечност“ бе публикуван в сборника с фантастични разкази от конкурса на клуб „Стругацки“ „Първи контакт“.

А в началото на декември на бял свят се появи и изключително луксозния сборник „Лабиринт на любовта“ от сп. „9 месеца“, в който е включен и моя „Василиса Прекрасна“, отличена от конкурса на списанието.

А наградите….

тази година също не бяха малко. В ранния януари разбрах, че разказът „Сивотина“ е спечелил трета награда в в 47-я конкурс „Етрополска литературно-музикална зима 2018“ в категория проза – възрастни.

Следва вече споменатия „Василиса Прекрасна“ спечелил поощрителна награда от списание „9 месеца“ в конкурса „Лабиринт на любовта“ (2018).

Много любим мой разказ „За гълъбите и умирането“ отново бе поощрен от конкурса на в. „Лечител“ за разказ на здравна тема.

„Диханието на морето“ отнесе втора награда в категория „проза“ в конкурса „Морето – 2018“ на сдружение „Лумен“, а в края на година дойде и първата награда в конкурса на КДК „Нов живец“ Атина за разказа „Итака“. В същия конкурс разказът ми „Ализее“ също бе номиниран.

Освен това бях одобрен за участие в „Точка на пресичане“ – юбилейната антология на българската фантастика с разказа „Тъмнина, по-черна и от най-черната пръст“, а книгата се надявам ще види бял свят през 2019 г.

Участвах и с моята тъмна лирика в конкурс в съседна Македония „Дата ПЕСНОПОЈ – Битола“, където ръкописът ми „Искрици мрак“ спечели второ място, но отказах наградата публикуване на стиховете, защото предпочитам това да стане през българско издателство на територията на родината.

Изключително интересно и ползотворно бе участието ми в балканския конкурс за поезия „Mili Dueli“, където успях да премина през няколко кръга и да се класирам в топ 40 от 386 кандидати не само от Балканите, но и от цял свят.

Благодаря на колегите от клуб „Lazarus“, които ме подкрепяха, на Елена Павлова, на Христина Николова, на Ана Цанкова (за поетичните съвети), на Диана Петрова (разбира се, без ръчкане няма как да стане нещо хубаво 😉 ), на всички читатели, които ми писаха на лични съобщения, за да дадат своята оценка за работите ми, на Иф, която ми показа и другите светове, на хората, които бяха до мен, а и на тези, които бяха срещу мен – без удари и подливане на вода, няма да съм аз, а това ме стимулира да продължавам напред. Благодаря и на Деси Нико, с която заформихме творчески тандем, чиито плодове се надявам да видим скоро, защото е перфекционистка и вижда света под различен ъгъл, което обогатява моя кръгозор.

Благодаря на всички! Надявам се през следващата година ще имам още повече поводи за радост и хвалба 🙂

 

 

 

Leave a Reply

ВАЛЕНТИН ПОПОВ ПРЕДСТАВЯ
На 04.04.2014 от печат излезе "Нощта срещу ноември". За заявка: [contact-form-7 id="274" title="Popup"]