Равносметка 2017

Равносметка 2017

Краят на годината е време за равносметки. Време човек да се обърне за малко и да прецени какво е минал, къде е стъпвал, колко пъти е падал и колко е станал. Какво се случи в литературно отношение с мен? Срещнах се с нови хора – и читатели, и приятели, и съратници. Срещнах се със стари познати, чиито пътища отдавна се отделиха от моята пътека. Опознах бегло литературните среди в България. Опознах себе си и вас. Постигнах толкова, колкото в предните две литературни години не можах. Не, че беше лесно или нещо някой даром ми е дал – напротив. Труд, упорство и много работа, безсънни нощи, нерви и много работа, работа, работа….А, и често чувах думи като „Уффф, ужасен си!“ 🙂

Та така…

Началото на 2017 започна ударно със спечелване на наградата „Най-добро перо“, присъдена от журито на „Под върха II“ на Софийския планински клуб. Държа да отбележа, защото и това чух, че журито не е от планинари и баир будали, а от хора с висше хуманитарно образование, журналисти, писатели и поети. Освен грамотата, спечелих и безплатен уикенд в хотел „Тихия кът“ в Априлци, където прекарахме страхотно.

 

Следващите месеци бяха под знака на вестник „Форум – Север“, където благодарение на Цветелина Георгиева, бяха публикувани три мои разказа. „Влакът“ от сборника „Брод през световете“ (2016) влезе в брой 4 на вестника, „Тебешир“ от сборника „Пепел от мрак“ в брой 5, а „Чаят на госпожа Бърнс“ от „Нощта срещу ноември“ в брой 6.

Летните месеци в литературно отношение бяха скучни, но това не ми попречи да се насладя на морския бриз, хубавите плажове на Приморско и студената бира.

Юли месец дойде с може би най-високото отличие, което съм постигал, а имено първо място на конкурса за драматичен женски образ „Албена“ 2017. В него, моят и още четири разказа, бяха отличени като най-добри сред близо 220 получени разказа, а журито …. ниво! Аксения Джурова, Никола Инджов и Владо Деверов! Официалното награждаване и връчването на наградната премия бе в с. Врабево (близо до Априлци, случайно или не) в ресторанта на центъра, който беше пълен с хора, зажаднели за съвременно изкуство. Местният фолклорен ансамбъл изнесе цяло представление за наша радост.

През септември дойде покана от издателство „Авиана Бургас“, които набираха разкази и стихове с морска тематика. Така разказът ми „В мрака на утрешния ден“, посветен на смъртта на големия Адриан Лазаровски, намери място в сборника „Морето в разкази и стихове“. За моя изненада вътре се приюти и скромния ми поетичен опит „Морето е черно“, така че това може да се брои и като дебют в поезията.

Същия месец излезе и 16 брой на сп. „Терра Фантастика“, където участвам със „Зелените цифри“.

Септември се оказа силен и заради това, че отново на морски конкурс, разказът ми „Рибоглавец“ бе отличен със специална награда от сдружение „Лумен“, организатор на конкурса „Морето“.

Изненадващо за мен отвъд океана дойде вест, че „Девширме време“, разказ, който написах в два варианта –  исторически и хорър, е спечелил втора награда в категория „Истории и традиции“ на конкурса „Изящното перо“, организиран от Салон за българска култура и духовност, Чикаго.

На 16.11. пък беше представянето на последния ми сборник с разкази „Ангелите нямат криле“ в софийския бар „Road 66“. На премиерата бяха приятели, познати, известни блогъри и гости, с които имах възможност да поговоря лично след официалната част. „Ангелите нямат криле“ бе представен много емоционално и професионално от Стефани Евгениева.

През ноември пък в сградата на Съюза на българските журналисти беше представена „Антология Албена“, където са включени избрани творби от конкурса, за които писах по горе. Имах удоволствието отново да се срещна с Никола Инджов, Павел Боржуков, Владо Деверов и други членове на Съюза на българските писатели.

Декември месец започна тихо и спокойно, докато на 14.12. разбрах, че моят разказ „Апликация“ е награден в четвъртия конкурс за литературен текст „Лист“, организиран от СНЦ „Пътуващите книги на Стара Загора“.

На следващия ден „Пеперудите и Лайла“ излезе в брой 4/2017 на култовото списание „Дракус“ – единственото, публикуващо разкази на съвременни български автори, творящи в остросюжетните жанрове – хорър, крими, фентъзи, фантастика, мистерия.

Не си мислете, че всичко е било цветя и рози. По-скоро пищови и рози 🙂 Имаше и няколко конкурса, в които не ме отличиха. Имаше и разочарования, проблеми, препирни, спорове и още, и още. Изобщо пълнокръвна година във всеки един план и точно, заради това я считам за истинска и успешна.

Благодаря на всички, които бяха до мен, макар и за миг. Благодаря на всички, които четат съвременни (и все още живи) български автори! Благодаря за добрите думи и похвалите, благодаря за критиките и забележките!
Извинявам се на всички, които волно или не толкова волно съм обидил, но трябва да знаете, че общуването със скорпион е трудно 🙂 , а ако това ще ви успокои, и на скорпиона му е трудно да общува с Вас 🙂
Благодаря на Диана Петрова, Сибин Майналовски, Иван Величков, Иван Атанасов, Симеон Трифонов, Стефани Евгениева, Екатерина Стоянова, Виктория Калинова, Анна Гюрова, Даниела Богоева, Гергана Грънчарова, Елена Павлова, Явор Цанев, Денис Олегов и на другите, които не спестиха време и усилия да ме поддържат по един или друг начин!

Желая Ви ВЕСЕЛИ КОЛЕДНИ и НОВОГОДИШНИ ПРАЗНИЦИ!
Нека 2018 е изпълнена със смисъл и сбъднати мечти! Желая ви много успехи, здраве и доброта, която да виждаме и оценяваме подобаващо!

Leave a Reply

ВАЛЕНТИН ПОПОВ ПРЕДСТАВЯ
На 04.04.2014 от печат излезе "Нощта срещу ноември". За заявка: [contact-form-7 id="274" title="Popup"]