Представям ви Гергана Грънчарова – художник

Представям ви Гергана Грънчарова – художник

Гергана Грънчарова е художник, чието име е известно не само в България вече. Родена е на 07.11.1979 г. в Благоевград и е работила като декоратор в Италия, илюстратор на свободна практика, както и татуист. Участва в общи изложби, а на бял свят са вече излезли редица книги, чиито корици са продукт на таланта ѝ. Срещнах я случайно във фейсбук. Знаете как става, общи приятели, преплетени коментари и т.н. Съдбата си знае работата, защото точно, когато я засякох, подреждах и оформях новия си сборник „Ангелите нямат криле” и случайно видях корицата, която е нарисувала за „Фосикър” на Александър Белтов. В същото време Гергана беше попаднала на разказа ми „Тебешир” във в. „Форум-Север”,  беше ѝ харесал толкова, че го илюстрира. Трябва да си призная, че бях изненадан и веднага ѝ благодарих на лични съобщения. След това нещата си дойдоха на мястото, което е предопределено, когато два скорпиона се срещнат. Разгледах профилите ѝ и публикуваните картини, а опита и биографията ѝ определено ме спечелиха, така че ѝ предложих да работим заедно. Гери се съгласи да нарисува корицата на „Ангелите нямат криле” и след като прочете черновата на сборника буквално избухна с три предложения, от които трябваше да избирам, а това се оказа непосилна задача. Все пак вече знаете каква е корицата 🙂

А Гергана обича да чете фикшън, мистерия, сюреализъм и почти всякаква жанрова литература. Скандинавски и японски автори, магически реализъм, класици също. За музиката казва, че е неизменно свързана с рисуването и включва джаз, блус, боса нова, рок, метъл, инди рок, както и музика от 50′ и 60′ на изминалия век. „Според променливото творческо настроение върви и съответен саундтрак.”
Гери си почива от рисуването като … събира вдъхновение за него – планина, природа, филми, четене…. А и има един вълшебен двор със златни рибки, край който обича да пие чай с книга в ръка.

17799205_10206974886249719_5346522332955532049_n

 

 

 

Leave a Reply

ВАЛЕНТИН ПОПОВ ПРЕДСТАВЯ
На 04.04.2014 от печат излезе "Нощта срещу ноември". За заявка: [contact-form-7 id="274" title="Popup"]