Награда „Най-добро перо“

На 12.01.2017 г. в Клуба на пътешественика бе проведено награждаването на най-добрите разкази, участвали в конкурса на Софийски планински клуб „Под върха II“. В категория „Най-добро перо“ бе отличен моят разказ „КОЛОЕЗДАЧКАТА“ (благодаря на вещата редакторска намеса от страна на Даниела Богоева) , който можете да прочетете тук.

Най-добро пероUntitled

Журито на конкурса бе в състав:

Александър Христов Христов е роден през 1986 г. в гр. София. Завършва българска филология в Софийски университет „Св. Климент Охридски“, а веднага след това и магистратура „Литература – творческо писане“ в същия университет. През 2010 г. печели стипендията на фондация „Блага Димитрова“ за научни и творчески успехи. Работил е като редактор в онлайн медия и сценарист. Превежда художествена литература. В момента е докторант в СУ „Св. Климент Охридски“ към катедра „Българска литература“. Негови разкази са публикувани в електронни и печатни издания, сред които са: „Литературен вестник“, сп. „Страница“, „Следва“, „Granta“, „Granta Online“, „Public Republic“ и др. Негови разкази участват в студентската антология „Просто игра“ (2011) на УИ „Св. Климент Охридски“. Носител на първи награди в конкурсите „Коледен разказ“ към НБУ (2010), „Националната литературна награда на името на Тодор Влайков“ (2011), национален литературен конкурс „Рашко Сугарев“ (2013), конкурс за кратка проза на LiterNet и eRunsMagazine (2014). В края на 2012 г. излиза първият му сборник с разкази „Следобеди, които…“, с която печели съпътстваща награда от конкурса за дебютна литература „Южна пролет“ (2013).

Румен Воденичаров, български химик, планинар и пътешественик от 60 години. Член и инструктор в Планинската спасителна служба в периода 1960г.-1990г. Участва и ръководи 13 трекинги и експедиции в Норвегия, Хималаите, Каракорум и Новозеландските Алпи. За неговия опит в алпинизма може да научите повече в една от неговите книги- “Самотното пътешествие до Канч”.

Стоян Ненов (1987 г.) е филолог – магистър по творческо писане от СУ „Св. Климент Охридски“ и запален катерач. Разказвач на истории, автор на сборника „Острови“ (2012), както и на редица текстове публикувани в печатните и онлайн издания („Литературен вестник“, „Страница“, “Vagabond”, “Granta”, „Култура“, „Vice“ и др.) Разказите му са награждавани и превеждани на английски, италиански и хърватски езици; участват в различни антологии.

Константина Пунева е родена в София през 1987 г. Тя е бакалавър по „Българска филология“ и магистър по „Литература, кино и визуална култура“ в СУ „Св. Климент Охридски“. В момента е докторант към катера по „Руска литература“ в същия университет. Има участия в научни конференции в България, Русия, Унгария и Словения, както и редица публикации в научни издания. Работила е като графичен дизайнер и в сферите на рекламата и журналистиката. През последните години публикува статии и репортажи в онлайн издания и се занимава с преподавателска дейност. Запален привърженик на туризма, контакта с природата и фотографията.

Ралица Николова е родена в София през 1991 г. Завършва СУ „Св. Климент Охридски“ с бакалавърска степен по „Японистика“. Съвсем скоро й предстои отново да облече лъскавите доспехи и да защити магистърска теза за специалност „Литература, кино и визуална култура“ в същия университет. Любовта към литературата и пътешествията я отвежда до прага на издателство „Вакон“, където работи като редактор и пише статии за списание Travel and extreme explorer. Предпочита неотъпканите пътища и винаги е нащрек за следващото голямо приключение.“

14570316_1866860443533605_7634373570405922321_n

 

Leave a Reply

ВАЛЕНТИН ПОПОВ ПРЕДСТАВЯ
На 04.04.2014 от печат излезе "Нощта срещу ноември". За заявка: [contact-form-7 id="274" title="Popup"]