МОГА фест Етрополе 2016

Тази година епицентърът на „Походът на българската ъндърграунд литература“ ще бъде МОГА фестивал – Етрополе. В рамките на събитието посетителите ще могат да се запознаят с част от съвременните ъндърграунд автори, творящи в жанровете фентъзи, хорър, фантастика и магически реализъм. Сред нещата, които организаторите на „Походът…“, съвместно с младежки фестивал Етрополе обещаваме, са представяния и четения на българска остросюжетна литература, както и щанд, откъдето посетителите ще могат да се снабдят с книгите на редица български ъндърграунд автори.

„Какво представлява „Походът на българската ъндърграунд литература“?

Поведохме този „Поход“ с ясната цел да покажем лицата на съвременната българска литература и да им помогнем да достигнат до повече читатели. Както в музиката, така и в литературата, големите компании, бълващи и агресивно популяризиращи комерсиални артисти, подтискат и пречат (често целенасочено) на останалите по-малки творци да се реализират. Най-непривилегировани у нас са авторите на остросюжетна литература. Репресирани от монополизма, който налагат големите издателства, тези автори се налага да се самоиздават и сами да търсят начини да рекламират и разпространяват произведенията си. И те често не успяват, тъй като за съжаление, у нас за да постигнеш сериозен успех трябва или да имаш много средства или да имаш правилните връзки.

Авторите на фентъзи, хорър и фантастика у нас са често жертва на цензура и рядко биват подкрепяни медийно, първо защото нямат достатъчно средства да си платят за реклама и второ – защото интересът на масата тенденциозно се насочва към скандалните имена, които се държат предизвикателно публично и които превръщат литературата в цирк. В същото време сериозните читатели у нас стават апатични към родните имена, точно защото са запознати само с комерсиалната част от тях, чиито произведения се настройват точно за широката публика която все още търси само „хляб и зрелища“. Мисията на нашият „Поход“ е да успеем да популяризираме ъндърграунд авторите, творящи алтернативни произведения. Техните книги не могат да бъдат намерени в книжарниците, защото те обикновено взимат огромни проценти и забутват книгите по задни рафтове и прашасали складове, където книгите стоят с години без никой да чуе за тях. На този „Поход“, освен, че ще предложим щанд, на който ще са изложни лицата на българските фентъзи, фантастика и хорър, ще ви запознаем и с част от самите автори.

Защо избрахме „МОГА Фест Етрополе“?

Когато се роди идеята за „Походът“ ние решихме, че ще е хубаво да се свържем с различни събития, на които да представим каузата си. Младежкият фестивал на Етрополе ни впечатли първо с младия си и ентусиазиран екип, и второ с огромното си разнообразие от културни дейности. На музикалната сцена посетителите ще могат да се насладят на алтернативни изпълнители, които са тръгнали от нулата, но благодарение на таланта си са постигнали много.
За нас МОГА Фест е един мост, който свързва изкуствата. И занапред ще продължим да го доизграждаме.
На 26, 27 и 28-ти август част от лицата на българската ъндърграунд литература ще са там, а книгите на останалите също.

Заповядайте!“

Делиян Маринов и организаторите на „Походът на българската ъндърграунд литература“

Автори, които ще представят произведения:

Явор Цанев, представя сборника си „Вино за мъртвите“, както и книгата „451 градуса по Бредбъри“, в която са събрани разкази на български автори, вдъхновени от всеизвестния Рей Бредбъри.

Донко Найденов представя новелата си „Марудските катакомби“ и сборника си с разкази на ужасите „Хоризонтите на лудостта“

Богомил Иванов представя романа си „Ракиени времена“ – книга, напоена с балкански дух и магически реализъм

Димитър Цолов, познат също и като „Пияният бард“ ще представи етно-фентъзи романа си „Приключенията на Найден Намерения“, както и стихосбирката “ СРЪБнати съчинения том 1″

Иван Величков, ще представи сборника „Писъци“, в който са включени разкази на ужасите от български автори и  „БРОД ПРЕЗ СВЕТОВЕТЕ“

Делиян Маринов ще представи сборника си „Последните българи“.

Елена Павлова представя сборникът си с разкази в жанровете фентъзи, фантастика и хорър – „Две луни“.

Предстои да бъдат обявени още имена!

13621822_1303892766297296_792244017_o

 

 

Leave a Reply

ВАЛЕНТИН ПОПОВ ПРЕДСТАВЯ
На 04.04.2014 от печат излезе "Нощта срещу ноември". За заявка: [contact-form-7 id="274" title="Popup"]