„Хубави неща, лоши неща“ – Коста Сивов

Коста Сивов е добре известен автор с характерен стил и сюжетност в разказите си от 2009 „Хубави неща, лоши неща” от вездесъщото издателство Gaiana Book& Art под номер 3 от колекция „Дракус”. В книгата му среща си дават редица лица познати в реалния живот, както и фантастични образи, които обаче имат толкова реални черти, че читателя има чувство, че Коста ги познава лично.
година насам. Наскоро от печат излезе неговия сборник с разкази
Първия разказ в сборника е „Случка в долното кралство”, вдъхновен от цикъла „Зелената котка” на Сибин Майналовски (силно препоръчвам да прочетете „Усмивка в полунощ”). В измисления свят на Коста настъпва погром, след като Смъртта е умряла, а в крайна сметка се забърква една бюрократична мешавица. Лошото е, че когато никой не умира, Долното кралство се пренаселва….
Разказът дал името на сборника е „Хубави неща, лоши неща” показва как реално хубавите неща, случки и събития, могат да доведат до лоши резултати, а лошите неща, до хубаво. Дали едно повишение е хубаво нещо? Славов – младши ще разбере по трудния начин.
Следващият разказ е „Един криминален разказ”, където ще получите представа за още два образа от фентъзи-хорър света на българската нова ъндърграунд литература – Бранимир Събев и Донко Найденов. Как хрумват идеите, как се разгръща сюжета и в крайна сметка, кой е убиеца?
Четвъртият разказ „Писането е лудост” би трябвало да стане химн на всички ъндърграунд автори. Лудостта да пишеш в Бълария, лудостта да смяташ, че можеш да „пробиеш”, лудостта да плюнчиш перото и участваш в конкурси. Но все пак … „Да пробваме,а? Щом онези 1 766 123 могат, защо и ти да не можеш?”
„Свръхестествени работи” е писан в съавторство с Яна Николова проектира отново темата за писането, вдъхновенията и една много приятна заигравка с успешния сериал по ABC „Supernatural”.
Шестият разказ е „Съдбата на чужденеца” , за който Сивов споделя, че е най-стария в сборника. Каква е съдбата на известен филмов герой, който попада в България и се сблъсква с нашата реалност. Мисля, че е по-лесно да хванеш извънземно, отколкото да живееш тук.
„Най-хубавата книга” е разказ за страстен любител на книгите, който намира приятна книжарница с енциклопедичен собственик. Докато не попада на една книга, която обръща живота му. Дали обаче връщането на нещата в коловоза е това, което наистина е най-добро за него?
 „Най-хубавата жена” , която идва в книжарница от предния разказ, търсейки точно определена книга….
Деветия разказ е „Кръчмата на Франсис Пол” – „малко и уютно местене, където можеш да седнеш и да забравиш всичките си проблеми”. Но пък проблемите не те забравят.
Следват три разказа от цикъла „Бункерите на Марс”, който определено ми е вече любим и очаквам новите приключения на Гремар на Червената планета:

  1. „Бункерите на Марс” – симпатичния детектив на частна практика Гремар и полицаят Ма’Перейра разследват случай с убийства на роботи.
  2. „Марсиански проблеми” –отново двамата герои са изправени пред ново предизвикателство – вълна от смъртни случаи в огромни размери се надига на Марс. Каква е причината и ще се справи ли Гремар с овчеглавието на военните?
  3. „Марсианско дело” – Гремар е изправен пред прецедент. Нова религия се заражда в бункер на Марс. Духовникът е изключиелно влиятелен и успешен… сред жените. Една жена ще помогне на детектива да разплете мистерията.

Любопитна част от книгата е и „Бележката от автора”, където Коста Сивов разкрива малко какво се крие зад завесите, как се раждат идеите и как ги осъществява. Безспорно любопитно четиво за всеки фен на фентъзи – хорър стила.

Leave a Reply

ВАЛЕНТИН ПОПОВ ПРЕДСТАВЯ
На 04.04.2014 от печат излезе "Нощта срещу ноември". За заявка: [contact-form-7 id="274" title="Popup"]