„Вдъхновени от краля“

Дойде времето да напиша и моето мнение за сборника „Вдъхновени от краля“.
Кратка предистория – сп. „Дракус“ и издателство „Gaiana Book&Art“ стартираха в началото на 2014 година конкурс на тема разказ, вдъхновен от Стивън Кинг. Освен творбите, всеки трябваше да изпрати на кратко кое произведение на Краля го е вдъхновило. Явор Цанев съобщи, че са получи около 100 разказа, а жури в състав Явор Цанев, Кети Илиева, Адриан Лазаровски, Бранимир Събев и Сибин Майналовски оценяваха разказите. В сборника са влезли всички разкази с 3 и повече гласа от журито.

А сега поименно:

 1. „Земята под хълма“ от Александър Драганов
  От всеки ред на първият разказ лъха професионалното перо и дъха на „вампира“ на Ст. Кинг. Увлекателна история, която започва с голям заряд напрежение, нагнетява го и на финала избухва. Майсторска история!
 2. „Завръщане“ от Александър Макелов
  Една от най-силните и обичани книги на Стивън Кинг е „То“. Героите, деца в първата част и възрастни във втората, се сблъскват със злото в лицето на клоуна Пениуайз. Убиват ли го?
  Александър Макелов дава не еднозначен отговор на това. Стилът на автора много наподобява кинговия, което прави историята му приятна за четене.
 3. „Контакт“ от Андрей Велков
  Единственият разказ, който не ми допадна. Надявам се да е само на мен.
 4. „5:Страх“ от Борислав Белдев
  Страхът такъв, какъвто (не) го познаваме. Интересна история, която е развита малко мудно и бавно. Определено обаче разказът си го бива.
 5. „Дневникът на един луд“ от Валентин Попов
  Не върви да пиша за себе си, така че оставям на читателите да преценят.
 6. „Куклен театър“ от Виктор Тодоров
  Разкошна история, разказа умело и премерено. Финалът определено ме изуми. Браво за идеята и осъществяването ѝ.
 7. „Далечните тъмни полета“ от Владимир Ангелов
  Много добри описания и ситуации, които правят историята пълнокръвна и интересна.
 8. „Пътят на Уил“ от Георги Връбчев
  Едно шосе, едно семейство, разделено за празници, отношения между съпрузи и … лоша пътна обстановка. Дали един съпруг и баща ще успее да стигне до къщата на своята тъща, където го чака семейството му? Разказът е „изографисан“ и прекрасно построен, а изненада ви чака на финала.
 9. „Момичето на татко“ от Георги Христов
  Стопаджийка спира тир на странично шосе. До тук клише. Описанията и развитието на действието правят разказа изумително интересен и стойностен.
 10. „Органично бъдеще: Молекулярният колизеум“ от Радослав Колев
  Авторът представя един колизеум ,които в началото ви се вижда познат от часовете по история. Когато излиза боен робот обаче, разбирате, че това няма да е поредната касапница в Древен Рим, а кървава баня в бъдещето. Увлекателен разказ.
 11. „Пишещата машина“ от Дамян Райнов
  Когато имаш договор с издателство, сроковете изтичат, а вдъхновението ти е някъде далече (може би на о-в Маргарита, където се забавлява с красиви момичета и се налива с алкохол), е повече от добре дошла една стара пишеща машина. Машината на Краля. Какво обаче ще се случи? Всичко е записано на хартията!
 12. „Неизбежно“ от Диана Петрова
  Когато гласовете говорят, когато любовта на родителя се измества, когато загубиш някого? Пределно добре написан разказ за момчето, загубило майка си, момчето, което се бори с чудовището. Кой е победителя?
 13. „В колата“ от Димитър Димитров
  Хубав и добре написан разказ, който държи в напрежение. Баща и малкото му момиченце пътуват през нощта. Единственото нещо, което малкото момиченце има е Звездичк.
 14. „Антикварят“ от Димитър Цолов – Доктора
  Рок музикант на ръба на отчаянието. Наркотици, неспирни купони и смърт. Лутайки се той намира едно антикварно магазинче….. После започват проблемите!
 15. „Нещото в нас“ от Ивайло Ненов
  Страхотен и изпипан разказ. Дали ще промените едно свое действие, ако знаете какво ще се случи?
 16. „Опашката на дявола“ от Иван Атанасов
  Жестокостта, която се случва на съседното легло. Ужасът от това да разбереш, че там е Сатаната. Семейство, две деца, инквизиция и дявол. Коктейл, който ще ви погнуси, а после ужаси.
 17. „2013“ от Коста Сивов
  Двама неудачници – единият алкохолик с пари, а другият … алкохолик с родители. Заговорът им е ясен, а планът елементарен. Кои обаче ще се върнат все едно от танци?
 18. „Убиец на дракони“ от Мария Вергова
  Психичните отклонения са любима тема в любимия ми жанр. Има ли дракони или ние сами ги създаваме, за да оправдаем това, което не ни удовлетворява? Убиецът е тук. Много ми допадна този разказ.
 19. „Вкус(на) любов“ от Марти Дж. Марти
  Почнах да го чета бавно и тегаво, после обаче се хлъзнах по описанията на рецепти. Не съм вярвал, че подобен кулинарно-ужасен разказ ще ми бъде интересен. Браво на автора! Изпипана история и изпитани рецепти!
 20. „Кристин“ от Нели Цветкова
  Мяу. Когато си аутсайдер и обект на подигравки, злобата и жаждата за отмъщение търсят път от сърцето ти навън. Този път едно момиче намира начин да канализира агресията си директно към агресорите си в лицето на един котаран. Освен асоциацията с „Кристин“ на Кинг, през цялото време мислех и за „Майстора и Маргарита“
 21. „Точна бройка“ от Николай Николов
  Приятен разказ за „мъжът от средна класа“, който дава монета на един просял. За съжаление идеята не е оригинална, макар че изпълнението си го бива.
 22. „Ще лакирам ноктите си с кръвта ви“ от Симеон Трифонов
  Хубав разказ. Добре структурирана история, в която малко повече ми дойдоха нецензурните думи.
 23. „Последния лов на Зимбру“ от Слави Ганев
  Четох в други блогове, че разказът е доста дълъг.  Лично аз го намирам достатъчно къс, за да е интерес. Авторът спокойно е можел да разгъне историята в рамките на роман. Доста различен като идея разказ. Стар и болен лъв, охрана в зоопарка и негърка. И аз се сещам за черна магия, не само вие.
 24. „Джаспър, Алабама“ от Страхил Събев
  Много добре написан разказ и идея. Лично на мен ми се струва, че е можело да се разтегне частта с разкриване на злото. Някак много изведнъж става ясно кой какъв/какво е. Безспорно ще е се радвам да попадам пак на разказите на С. Събев.
 25. „Животът в къщата“ от Росица Апостолова – Septembria
  Много ми допадна този разказ, защото авторката посочва битовия тих ужас в съседите, в семейството. Нещата, които се случват във всеки град или село. Това е истинския ужас.

Бонуси от журито:
1. Робърт Браунинг – Чайлд Роланд кулата достигна (превод Адриан Лазаровски)
Няма какво да кажа тук!

2. „Априлска жътва“ от Бранимир Събев (да не се бърка със Страхил Събев)
Самият Бранко казва, че е вдъхновен от „Гняв“, но няма нужда. Агресията, оръжията, кръвта, настройката на главните герои, всичко е пропито с гнева!

3. „Мечето“ от Сибин Майналовски
Когато световноизвестен писател е в творческа суша и търси вдъхновение в предмет пропит от болка и емоции, наема човек, който да му достави „светия граал на ужаса“. Какво се случва и кой е този писател? Хем ще се изненадате, хем ще си кажете „Да бе, да!“ 🙂

4. „Endless misery“ от Явор Цанев
Както се досещате Явор е вдъхновен от „Мизъри“. Този път обаче не писател е прикован за леглото, а известни музиканти.

Leave a Reply

ВАЛЕНТИН ПОПОВ ПРЕДСТАВЯ
На 04.04.2014 от печат излезе "Нощта срещу ноември". За заявка: [contact-form-7 id="274" title="Popup"]