„Пустинния скорпион“ – Бранимир Събев

Branimir Subev ми даде книгата си на едно мероприятие, на което участвахме – „София диша“. Разбира се с автограф. Корицата не може да не ви грабне. От нея лъха на уестърн и пустинни приключения. А и самото заглавие потвърждава това впечатление. Така че отгърнах страницата, прочетох посвещението и …. се потопих в света на писателя. Въпреки че разказите са само десет, книгата е обемиста – цели 269 страници, … които се „гълтат“, толкова бързо, че когато свършиш да четеш, оставаш втрещен и ти се иска да извикаш „Още!“.

Няколко думи за разказите.
Първия е титулният „Пустинния скорпион“ – вдъхновен от „Тъмната кула“ на Краля, Стрелеца и пустинния свят, в които бродят изчадия, търсещи плячка, разказът увлича с напрегнато действие, приключения и неземни описания на този мъртъв свят. Прекрасно постапокалиптично фентъзи.
„Кулата в леденото езеро“ е разказът, който ми допадна най-много. Леко четящо се класическо фентъзи с страхотни приказни елементи, характерни герои и отново чудесни описания.
Третият разказ е „Златин и змеят“ – хумористично написан (отново фентъзи) разказ с фолклорни мотиви. Това, което ми хареса е, че тук е фолклорът е автентичен, а не е премината онзи тънка граница, която люшва в морето на чалгата, където други автори плуват с умиление.
„Цикъл“ е един фантастичен разказ за пътуванията и превъплащенията на аз-а!
„Бразая“ е тъмен разказ, които държи в напрежение. Убийствата са в изобилие, а убиецът е неуловим. Един от най-добрите разкази, които съм чел напоследък.
„Играта на боговете“ връща читателя в древен Рим при Арабик – великия пълководец; пренася ни в Париж през 1314 г, после в Северна Америка през 959 г, Китай 1813 г, Япония 1600 г, за да ни разкрие играта, в която хората са само пионки.
Разказът „Дракус“, който следва, е победител в коледния конкурс на едноименното списание. Тук Бранимир запокитва читателя по време на турското робство, но разбира се има и свръх естествени същества.
„Битка за вселената“ умело предадена история. Всеки води своите битки. Всеки ден е една битка. Но каква е битката за вселената буквално?
Отличен разказ е „Жертвоприношение“, след които ще се запитате каква цена бихте платили за своя успех.
„Ще крача редом с теб“ – войната, ужасите, „шибаните Балкани“, тайна формула и там накрая, където дебне Жълтия цар. Страхотен разказ!

Както казах, приключвайки книгата ще изпитате глад за още от тези художествени диаманти и, надявам се, скоро ще получите!

Leave a Reply

ВАЛЕНТИН ПОПОВ ПРЕДСТАВЯ
На 04.04.2014 от печат излезе "Нощта срещу ноември". За заявка: [contact-form-7 id="274" title="Popup"]