„Усмивка в полунощ“ – Сибин Майналовски

Срам не срам чак сега прочитам Усмивка в полунощ на Сибин Майналовски, което погледнато от всяка една страна си е огромен пропуск. Прекрасни светове и култовата кръчма „Зелената котка“, характерни герои и образи като Били Зеленчука, Тери Сторн – Вечния човек, Джонатан Деветте пръста и много, много други. Книгата бъка от елфи, джуджета, горгони, сукубуси, троли, гномове и всякакви твари, пиещи огромни количества алкохол и забъркващи каши ала Удхаус, но във фентъзи вариант. Книгата е ценна за всеки любител на фентъзито и макар доста от разказите да са хумористично-пиперливи, между тях ще намерите и сериозни творби с истински възгледи за живота, отношенията между хората, истинските чувства…. стига да можете да четете между редовете. Изключителен Сибин с един изключителен сборник.

Ще завърша с част от предговора, писан от Бранимир Събев – жанров писател и близък приятел на автора.

„И, ако се чудите как така жанрове като ужасът и фентъзито могат да бъдат създавани от един и същи писател – не се чудете. Абсолютният император на хоръра, Хауърд Филипс Лъвкрафт е писал и фентъзи, бащата на Конан Робърт Хауърд – изтръпващ хорър. Ужасът и фентъзито са двама братя, които вървят заедно ръка за ръка. Просто единият е малко по-грозен.
Елате, хванете за ръка хоръра и фентъзито. Те ще ви поведат из приказки, непознати земи – магични и страховити, омайни и ужасяващи, радващи и натъжаващи… Но без съмнение, до една интересни
Елате. Виждате ли как вече и двамата братя ви даряват с усмивка?
Усмивка в полунощ…“

Leave a Reply

ВАЛЕНТИН ПОПОВ ПРЕДСТАВЯ
На 04.04.2014 от печат излезе "Нощта срещу ноември". За заявка: [contact-form-7 id="274" title="Popup"]