„Пустинния скорпион“ – Бранимир Събев

Branimir Subev ми даде книгата си на едно мероприятие, на което участвахме – „София диша“. Разбира се с автограф. Корицата не може да не ви грабне. От нея лъха на уестърн и пустинни приключения. А и самото заглавие потвърждава това впечатление. Така че отгърнах страницата, прочетох посвещението и …. се потопих в света на писателя. Въпреки че разказите са само десет, книгата е обемиста – цели 269 страници, … които се „гълтат“, толкова бързо, че когато свършиш да четеш, оставаш втрещен и ти се иска да извикаш „Още!“.

Няколко думи за разказите.
Първия е титулният „Пустинния скорпион“ – вдъхновен от „Тъмната кула“ на Краля, Стрелеца и пустинния свят, в които бродят изчадия, търсещи плячка, разказът увлича с напрегнато действие, приключения и неземни описания на този мъртъв свят. Прекрасно постапокалиптично фентъзи.
„Кулата в леденото езеро“ е разказът, който ми допадна най-много. Леко четящо се класическо фентъзи с страхотни приказни елементи, характерни герои и отново чудесни описания.
Третият разказ е „Златин и змеят“ – хумористично написан (отново фентъзи) разказ с фолклорни мотиви. Това, което ми хареса е, че тук е фолклорът е автентичен, а не е премината онзи тънка граница, която люшва в морето на чалгата, където други автори плуват с умиление.
„Цикъл“ е един фантастичен разказ за пътуванията и превъплащенията на аз-а!
„Бразая“ е тъмен разказ, които държи в напрежение. Убийствата са в изобилие, а убиецът е неуловим. Един от най-добрите разкази, които съм чел напоследък.
„Играта на боговете“ връща читателя в древен Рим при Арабик – великия пълководец; пренася ни в Париж през 1314 г, после в Северна Америка през 959 г, Китай 1813 г, Япония 1600 г, за да ни разкрие играта, в която хората са само пионки.
Разказът „Дракус“, който следва, е победител в коледния конкурс на едноименното списание. Тук Бранимир запокитва читателя по време на турското робство, но разбира се има и свръх естествени същества.
„Битка за вселената“ умело предадена история. Всеки води своите битки. Всеки ден е една битка. Но каква е битката за вселената буквално?
Отличен разказ е „Жертвоприношение“, след които ще се запитате каква цена бихте платили за своя успех.
„Ще крача редом с теб“ – войната, ужасите, „шибаните Балкани“, тайна формула и там накрая, където дебне Жълтия цар. Страхотен разказ!

Както казах, приключвайки книгата ще изпитате глад за още от тези художествени диаманти и, надявам се, скоро ще получите!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

ВАЛЕНТИН ПОПОВ ПРЕДСТАВЯ
На 04.04.2014 от печат излезе "Нощта срещу ноември". За заявка: [contact-form-7 id="274" title="Popup"]